Hvad koster det at have hund?

De fleste af os vil gå langt for at vores kæreste eje trives. Vi viser vores kærlighed på mange måder, lige fra gourmetmad til hunden til massage og svømning. Men hvor mange penge bruger danskerne om måneden på deres kæledyr?

Månedlige udgifter til hunde

En ny undersøgelse viser, at 52 procent af hundeejerne har en gennemsnitlig månedlig udgift på op til 1.000 kr., mens 32 procent af hundeejerne har svaret, at det koster dem mellem 1.000 og 1.999 kr. om måneden at have hund.

– Der er flere faktorer, der ligger til grund for forskellene i udgifterne for hundeejere: Hundens størrelse, madforbrug, og udstyr spiller en rolle. Samtidig besøger hundene dyrlægen oftere, hvilket afspejler sig i højere forsikringspræmier, forklarer Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring, til hunden.dk

Ekstra udgifter hver måned

Det er de færreste kæledyrsejere, der har en udgift på 2.000 kr. om måneden. Men der kan være årsager, der kræver højere månedlige udgifter. For eksempel kan hundens størrelse spille ind, eller hvis hunden har brug for medicin eller specialfoder.

Generelt kan man selvfølgelig sige, at jo større hunden er, desto mere foder spiser den. Valget af foder spiller også en rolle, da nogle typer foder er dyrere end andre. Godbidder og kosttilskud kan også bidrage til de månedlige udgifter. Derudover kan der være racemæssige forskelle, der gør, at nogle hunde oftere skal til dyrlægen, hvilket resulterer i ekstra udgifter til dyrlægebesøg og højere forsikringspræmier. Hvis man ikke selv kan klare visse opgaver, såsom klipning eller trimning, kan regelmæssige besøg på en hundesalon også øge omkostningerne.

Er man meget aktiv med sin hund, for eksempel ved at deltage i træning, konkurrencer eller udstillinger, kan de månedlige udgifter stige markant.

Udgifter gennem hundens levetid

Selve købsprisen – den engangsudgift, du betaler for din nye hund, når du tager den med hjem – udgør kun en mindre del af de samlede udgifter, du vil have i løbet af en hunds levetid, som sagtens kan være 10-12 år. Desuden kan udgifterne variere igennem hundens liv.

Man skal forvente opstartsudgifter det første år, f.eks. til forskellige typer udstyr såsom kurve, indhegning af haven, transportbure, snore, bur til bilen og meget mere. Dertil kommer eventuelle udgifter til hvalpekurser og sundhedsundersøgelser og vaccinationer hos dyrlægen. Desuden skal man tænke på, at de månedlige udgifter vil stige, hvis hunden på et tidspunkt får brug for dyrlægebehandling eller f.eks. får en kronisk, behandlingskrævende lidelse.

Udgifter til foder og godbidder

Foder er en af de største faste udgifter ved at have en hund. Jo større hunden er, desto mere mad skal den have. Derudover kan valget af foder også spille en stor rolle – nogle ejere vælger premiumfoder, som er mange hundrede kroner dyrere, men ofte af højere kvalitet. Godbidder og kosttilskud kan også være en betydelig udgift, især hvis man træner sin hund meget.

Pleje og hygiejne

Pleje og hygiejne er også en væsentlig post i budgettet. Nogle hunde kræver regelmæssig klipning eller trimning, hvilket kan være en betydelig omkostning, hvis man vælger at få det gjort professionelt. Derudover kommer udgifter til shampoo, børster, tandplejeprodukter og andre hygiejneartikler.

Forsikring og dyrlægeudgifter

Forsikring er en anden vigtig udgift, som mange hundeejere vælger at have. En god forsikring kan dække en stor del af de dyrlægeregninger, der kan opstå, især ved ulykker eller alvorlige sygdomme. Dyrlægeudgifterne kan variere meget, men regelmæssige sundhedscheck, vaccinationer og eventuel behandling af sygdomme kan hurtigt løbe op i betydelige beløb.

Disse faktorer tilsammen giver et omfattende billede af, hvad det koster at have hund, og det er vigtigt at være forberedt på disse udgifter, når man beslutter sig for at få en firbenet ven i familien.

Scroll to Top